Wednesday, June 20, 2012

Biar Bergaduh Dahulu Jangan Bergaduh Kemudian

Kata orang tua-tua, biar bergaduh dulu jangan bergaduh kemudian. Memang ada benarnya juga ungkapan ini jika dilihat dalam banyak perkara. Maknanya, eloklah kita siap-siap gaduh-gaduh dulu jangan sampai mula-mula elok dan rela tetapi kemudian hari menyesal tak sudah lalu jadi gaduh. Siapa yang tak faham? Kalau tak faham mari kita tengok siapa yang kena dan siapa yang terkena!

Kes pinjam meminjam

Ini kes yang paling relevan dan paling banyak berlaku. Ianya tak kiralah pinjam duit ke, pinjam kereta ke, pinjam baju ke, pinjam laptop ke ataupun pinjam bini, eh! Perkara pinjam meminjam ni memang lazim dilakukan di mana-mana sahaja. Bukan orang yang susah aje yang selalu pinjam meminjam ni tapi, orang yang sangat boros, yang tak ukur baju di badan sendiri, yang sengkek berlagak kaya dan juga yang tak pandai menguruskan hidup adalah jenis-jenis orang yang banyak terjebak dalam perkara ini.

Dalam kes ini, cubalah sedaya upaya anda untuk tidak memberi pinjam apa yang dipinta walaupun anda terpaksa bertegang leher atau menyingsing lengan. Berilah apa sahaja alasan yang munasabah agar anda dapat terlepas dari memberi pinjam. Memang kejam bunyinya tapi demi kebaikan anda di kemudian hari secara berpanjangan, anda perlu juga buat. Biar bermasam muka dengan tidak memberi, jangan sakit hati selepas benda yang dipinjam tidak dipulangkan ataupun telah punah ranah. Jika tidak, sakitnya boleh merobek-robek sampai ke jantung, sudah terhantuk baru nak terngadah dan juga umpama nasi telah menjadi bubur.

Kalau anda rasa sayangkan duit atau sayangkan barang anda, janganlah bagi pinjam pada sesiapapun, tak kiralah pada saudara mara, kawan-kawan mahupun pada adik beradik sendiri sekalipun (kadang-kadang la). Masa meminjam, lembut gigi dari lidah. Masa membayar atau memulangkan, keras hati dari batu. Bila berlaku gaduh di kemudian hari begitu, cakap pun dah tak guna lagi. Alamatnya bergaduh sampai sudah le. Biasanya, bercakap dari pengalaman, kalau bergaduh siap-siap sebelum terjadinya pinjam meminjam ini gaduhnya takkan lama sebab tiada apa barang yang menjadi taruhan atau sandaran. Tak ada benda yang akan dituntut-tuntut sampai bawa mati daripada peminjam yang tak tahu malu.

Walaubagaimanapun, ada satu pengecualian di sini. Abaikan sekejap saranan brutal seperti di atas. Sekiranya anda seorang yang baik hati, tak kisah atau redha kalau orang tak dapat bayar balik hutang atau memulangkan semula barang anda, teruskan sahaja niat baik anda itu. Dengan syarat orang yang berhutang itu diketahui jujur dan bukan kaki kelentong. Ini kerana menurut seorang ustaz, memberi hutang/pinjaman adalah lebih baik dari kita bersedekah. 

Jika memberi hutang, orang yang meminta itu memang dalam keadaan benar-benar terdesak dan amat memerlukan pertolongan. Manakala memberi sedekah tidak semestinya diterima oleh orang yang betul-betul terdesak. Pendekata, menolong orang atau menunaikan hajat seseorang adalah sangat besar pahalanya. Lagi satu, besar juga pahalanya jika kita dapat halal menghalalkan segala hutang-hutang orang terhadap kita. Yakinlah bahawa ganjaran di akhirat nanti akan jauh lebih besar. Dengan cara begini, tak payah nak bergaduh dulu atau bergaduh kemudian. Lari tajuklah pulak! Bukan apa, setiap perkara di dunia ini perlu dinilai dari sudut pandang yang berbeza-beza. Barulah aman dunia.

Kes menjadi penjamin
Bunyinya lebih kurang aje dengan peminjam. Ini satu hal juga. Biasanya untuk membuat pinjaman kereta atau suatu pinjaman yang besar nilainya diperlukan seorang penjamin jika pendapatan seseorang itu cukup-cukup makan aje, bagi tujuan kelulusan oleh pihak bank. Bukan nak suruh anda dengan tegas dan hati keringnya untuk tidak mengizinkan diri anda menjadi penjamin. Tengok keadaan orang yang nak ditolonglah. Kalau si peminjam ada rekod yang bersih selama hidupnya, bolehlah dipertimbangkan. 

Jika si peminjam memang terkenal si kaki kapur, kaki gebang besar, kaki nak melaram tak padan dengan rupa, wajarlah anda cari gaduh siap-siap dengan orang tu. Bukan apa, takut merana seumur hidup di kemudian hari. Kurang-kurang anda yang akan kena blacklist. Anda sendiri juga yang akan terjerat dengan terpaksa jadi pak sanggup membayar hutang orang termasuk tidak boleh membuat apa-apa pinjaman di masa hadapan.

Kes pinang meminang atau nikah kahwin

Kes nikah kahwin ini pun bukan satu perkara yang boleh dibuat main-main atau cuba-cuba. Kesannya akan berpanjangan selagi nyawa dikandung badan. Jika terbukti hasil siasatan spy-spy anda bahawa orang yang datang meminang anak anda adalah seorang kacang hantu, seorang perengus, seorang penipu bersiri atau kasanova bersiri maka layaklah anda reject orang itu mentah-mentah, sebelum ia masak menjadi lauk. 

Moralnya, siasat dulu siapa calon menantu yang ingin meminang anak gadis anda. Jika rombongan yang datang tu siap berpantun-pantun 'buah cempedak di luar pagar', jawablah pantun tu dengan 'buah cempedak dah jadi nangka'. Faham-faham la mereka yang anda telah reject pinangan tersebut. Kalau ditaruh juga orang yang tak semenggah macam tu, kemudian hari anak dara anda juga yang akan makan nasi berulam jantung, itupun mujur dapat makan. Kalau anak dara anda dah gelenyar juga nak kahwin dengan orang tu, tak tahu lah nak buat macam mana, kan. Siap-siaplah dengan plan B, C atau terus sahaja ke plan Z.

Mozar : Rasa nak aje tengking telemarketer yang tak reti-reti bahasa yang kita taknak perkhidmatan yang ditawarkan. Tapi malas nak kurang ajar sangat. Senang offkan telefon dengan penuh berat hati (la sangat!!). Biar orang tu bengang dulu, jangan kita yang bengang kemudian hari dengan mengambil perkhidmatan yang kita memang tak perlukan langsung.

No comments:

Post a Comment

Pecah kaca pecah cermin, lepas baca harap komen...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...