Friday, June 29, 2012

Lain Orang Berbeza Masalah, Berbeza Rasa

Pernahkah anda terfikir akan apa masalah-masalah yang mungkin dihadapi oleh orang lain yang berlainan jantina, tempat tinggal, taraf hidup, pekerjaan mahupun yang berlainan status daripada kita? Jika tak pernah, anda memang seorang yang malas berfikir di luar kotak atau mungkin juga seorang yang terlalu mementingkan diri sendiri, betul tak? Bila tidak kisah atau tidak prihatin akan masalah atau kesusahan orang lain maka itulah namanya mementingkan diri sendiri.

Sebelum apa-apa, tahukah anda bahawa segala sesuatu barangan dan perkhidmatan di dunia ini adalah bermula daripada masalah-masalah manusia sendiri. Dari situ akan wujudnya peluang-peluang pekerjaan yang baru. Contohnya, trend yang terkini, perniagaan-perniagaan secara online wujud bagai cendawan tumbuh akibat dari masalah-masalah yang dihadapi oleh pembeli atau pengguna itu sendiri. Ada pembeli yang malas untuk keluar bershopping secara fizikal di kedai-kedai atau pusat membeli belah disebabkan oleh faktor-faktor seperti pengangkutan, kos perjalanan, 'pengikut' yang ramai dan sukar dikawal dan juga sekecil masalah parking. Jadinya, mahu tidak mahu, alternatif yang terbaik bagi mereka ialah dengan memesan barangan atau perkhidmatan secara dalam talian, tidak kira melalui telefon ataupun internet. Dengan cara perkhidmatan secara online ini, satu jenis masalah manusia dapat diselesaikan walaupun bukan secara total. Masalah penipuan dalam talian pula mungkin wujud.

Masalah seorang pelajar pula tak lari dari menyiapkan tugasan dan juga menghadapi peperiksaan demi peperiksaan. Bagi seorang pelajar yang rajin dan pintar, kedua-dua perkara ini bukanlah satu masalah yang sangat besar untuk diharungi. Bagi pelajar yang average pula, effort yang perlu dicurahkan bukanlah semudah memetik jari. Usaha mereka tentu lebih sedikit daripada pelajar-pelajar yang pintar. Maklumlah pick up agak slow, tu yang kena kerja lebih sedikit. Yang bijak pandai, baca sekali lalu pun dah faham dan boleh membuat tugasan serta menjawab soalan peperiksaan dengan baik. Namun, bagi pelajar yang tak ada masa depan pula, bagi mereka, tugasan dan peperiksaan samada dirasakan hanya menyusahkan hidup ataupun terlalu senang hati sampai tak kisah langsung samada nak lulus ataupun gagal sekalipun. Akhir sekali, bagi golongan pelajar penipu pembohong pula takkan ada banyak masalah juga. Segala kerja akan ditiru dan diciplak dari merata-rata sumber. Dalam peperiksaan pula bawa toyol 2, 3 ekor. Bila masuk alam pekerjaan nanti barulah teraba-raba, tak tahu itu, tak tahu ini. Ngabihkan boreh je!

Masalah juga boleh jadi berbeza-beza rasa apabila dilihat di dalam banyak aspek kehidupan. Dalam hal pengangkutan, contohnya, seorang yang berpendapatan rendah atau sederhana akan menghadapi masalah untuk memiliki kenderaan untuk pergi bekerja ataupun untuk kegunaan seisi keluarga. Hanya kenderaan kecil atau yang murah sahaja yang mampu dimiliki. Jika berkeluarga besar, berkereta kecil alamatnya bersesak-sesaklah seisi keluarga bagai sardin dalam tin. Jika tidak pun, separuh ahli keluarga terpaksa menaiki kenderaan awam. Bagi yang berpendapatan besar dan memiliki kenderaan mewah, tentulah rasanya lebih selesa. Namun, malangnya masalah yang akan timbul pula ialah takut-takut kenderaan mewah tersebut dicuri atau dirampas oleh sang penyamun. Sekarang ini kes samun dan curi kereta semakin menjadi-jadi. Ironinya, yang miskin tak mampu berkereta elok dan selesa, yang kaya raya pula, tak mampu nak berkereta murah-murah, jatuh standard atau badan boleh jadi gatal-gatal atau sakit-sakit limpa.

Ada satu lagi senario di mana masalah boleh jadi berbeza-beza rasa dari satu individu ke satu individu yang lain. Ianya berkenaan dengan komunikasi sesama manusia. Bagi seorang yang berani dan berketrampilan, muncul di khalayak ramai, berpidato, berhujah, bersyarah, mengajar mahupun membuat apa-apa persembahan kesenian, bukanlah satu masalah besar bagi mereka. Masalah mereka ialah dalam aspek bagaimana untuk memberikan persembahan yang terbaik dan yang lain dari yang lain. Sebaliknya, bagi seseorang yang sangat-sangat penakut dan pemalu, membuat penampilan seperti yang disebutkan tadi adalah umpama mengalami batu besar yang dihempap ke dada. Gejolak rasa takut, cemas dan berdebar-debar memang tidak dapat dibendung-bendung lagi. Habis sejuk beku kaki dan tangan dibuatnya. Hendak membuka mulut pun bagai rahang diikat-ikat apatah lagi jika disuruh membuat sedikit lakonan ataupun menari. Mahu pengsan di situ juga.

Itulah antara beberapa perkara yang dapat kita lihat di mana untuk situasi yang sama, dua individu berbeza akan mempunyai dua rasa yang berbeza. Seorang positif, seorang lagi negatif. Kepelbagaian rasa, citarasa dan tingkahlaku manusia inilah yang mewarnai kehidupan di dunia ini sehinggakan ianya boleh dijadikan peluang-peluang pekerjaan, dari sudut positifnya. Sebaliknya, di sudut negatifnya pula, kekurangan dalam diri manusia pula akan dijadikan peluang untuk mengeksploitasi golongan yang lemah. Selagi mana manusia hidup, pelbagai masalah tetap akan datang silih berganti. Hanya yang cekal dan bijak menanganinya sahaja yang akan terus berjaya dalam hidup.

Mozar : Masalah seorang penjual makanan ialah bilamana selera manusia sangat berbeza-beza. Bagi satu hidangan yang sama, ada pelanggan yang makan kata sedap, tetapi ada pula yang langsung tidak menggemarinya.

No comments:

Post a Comment

Pecah kaca pecah cermin, lepas baca harap komen...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...