Saturday, September 8, 2012

Telah Merdekakah Kita Jika...

Pada hari ini masih belum terlambat kiranya untuk kita menghayati makna kemerdekaan negara kita yang mana kita masih lagi berada di dalam Bulan Kemerdekaan 2012, yang mana akan berakhir dengan sambutan Hari Malaysia pada 16 September nanti. Sudah 55 tahun kita meraikan kemerdekaan negara. Makna Merdeka yang hakiki ialah apabila kita bebas dalam mengamalkan apa jua pegangan agama tanpa sebarang halangan dan kekangan. Tiada orang yang akan mengancam, mengugut atau mengacukan senjata apakala kita hendak menunaikan solat di surau-surau ataupun di masjid-masjid. Tiada ketakutan langsung untuk kita bermasyarakat, mencari rezeki dan meneruskan kehidupan seharian. Apakah tidak kita kecapi kebebasan seperti ini selama 55 tahun kita merdeka?

Memanglah tidak semua bentuk kebebasan boleh kita kecapi dengan sewenang-wenangnya di atas mukabumi ini. Semua aspek dalam kehidupan ini terkandung undang-undang dan peraturannya yang tersendiri. Sekecil-kecil peraturan ialah di dalam rumah-rumah kita, sekolah-sekolah kita sehinggalah kepada sebesar-besar peraturan dan perlembagaan yang telah termaktub di dalam negara. Jangan kita pertikaikan mengapa kita tidak boleh buat itu dan ini yang bercanggah dengan norma kehidupan serta pelik di mata masyarakat umum. Sedangkan di dalam rumah kita sendiri, sebagai ketua keluarga kita cenderung untuk mengeluarkan segala bentuk peraturan dan larangan kepada isteri dan anak-anak kita. Jika tidak berbuat demikian maka hancurlah sesuatu institusi kekeluargaan itu. Begitu juga akan hancurnya sesebuah negara jika segala aspek kehidupan tiada peraturan dan undang-undang yang perlu dipatuhi.

Sebagai seorang mukmin yang sejati juga, kita juga sebenarnya terpenjara dari melakukan sebarang kerosakan, dosa dan maksiat di atas dunia ini. Pokoknya, tidak semua perkara dalam hidup kita harus merdeka. Kita masih lagi hidup dikandung adat, adab serta peraturan-peraturan ciptaan manusia. Akan tetapi, terdapat pula perkara-perkara yang kita sepatutnya merdeka tetapi kita sendiri yang masih terbelenggu dan terjajah tanpa kita berusaha untuk keluar dan memerdekakan diri sendiri. Sesungguhnya kemerdekaan terbesar dalam diri ialah apabila dapat melawan tuntutan hawa nafsu dan terlepas dari bisikan syaitan dan iblis. Jika dua perkara tersebut kita gagal, janganlah anggap diri kita sudah merdeka. Memandangkan ramai dari kita masih 'belum merdeka', maka wujudlah satu persoalan, 'Telah merdekakah kita jika....'(teruskan membaca).

Telah Merdekakah Kita Jika...

* Di subuh yang hening dan dingin, kita masih terus dibaluti selimut sehingga terlepas dari menunaikan solat Subuh saban hari. Jika dalam tuntutan pekerjaan atau sebarang temujanji boleh pula bergegas bangun dan lalu janji ditepati. Ini baru kitaran hidup yang basic bagi satu permulaan hari. Bagaimana pula untuk menghadapi perkara-perkara yang lain sepanjang hari?

* Kita masih perlu berpakaian dengan acuan orang-orang Barat sehinggakan mendedahkan aurat di sana-sini. Di kala ramai orang telah berhijrah dengan mengenakan tudung, kita pula masih berbangga mengurai-nguraikan rambut di hadapan berjuta-juta manusia yang bukan mahram. Yang lelaki pula ada yang terpaksa berkot dan bertali leher, yang kelihatan sangat kebaratan, walaupun bukan kes mendedah aurat. Rimasnya tengok, tak sesuai la dengan cuaca di Malaysia yang panas terik begini.

* Kita masih lagi tertipu di sana-sini dengan sindiket penipuan secara telefon, email, gores dan menang, pelaburan tidak sah, skim cepat kaya dan pelbagai lagi kaedah dan taktik. Hakikatnya, orang yang pernah tertipu cara-cara tersebut adalah orang yang bersifat tamak dan tidak dapat berfikir secara waras dan kritikal semasa kejadian. Akhirnya, dalam keadaan marahkan sang penipu, mereka juga terpaksa menyesali kebodohan dan kerakusan diri sendiri.

* Kita terus-terusan takut dengan apa tanggapan orang lain terhadap diri kita walaupun kita berbuat sesuatu perkara yang baik dan murni. Contoh paling hampir ialah mengadakan kenduri kahwin secara kecil-kecilan. Tak ramai yang berani buat majlis yang ringkas dan menjimatkan kerana takut-takut sampai tujuh keturunan orang akan masih bercerita tentang majlis kenduri kahwin tersebut. Ironinya, jika majlis yang bapak grand kebaboom sekalipun, jika yang hadir ramai terkena cirit-birit, sampai tujuh keturunan jugalah orang akan terus mengata-ngata.

* Kita masih terus mendewa-dewakan segala bentuk hiburan yang datangnya dari luar negara. Jarang-jarang sekali kita terbit dan obses dengan satu fenomena asli yang 'Made in Malaysia'. Mungkinlah beberapa ikon hiburan yang lalu seperti Allahyarham Tan Sri P.Ramlee, Allahyarham Dato' Sudirman, Dato' Siti Nurhaliza mahupun Mawi dengan gelombang 'Tsumawi'nya pernah menggemparkan rakyat Malaysia suatu masa dahulu. Pengaruh yang dibawa oleh ikon-ikon negara tersebut dilihat sangat positif dan beradab sifatnya, tidak seperti yang datangnya dari luar, kebanyakannya merosakkan jiwa rakyat.

*Kita masih percaya untuk bergaya dan kelihatan hebat kita perlu menggunakan barangan dari yang berjenama serta yang mahal-mahal sahaja. Hakikatnya, jika kena dengan gaya dan cara penggunaan, barangan berharga murah serta yang 'berjenama negara' pun masih boleh membuatkan anda nampak hebat. "Apa salahnya kasut saya buatan Gombak?" ujar Vanidah Imran dalam satu iklan kemerdekaan sedikit masa dulu. Mahal tak semestinya hebat, murah tak semestinya 'koman'.

* Kita masih mencari hiburan dengan cara yang melalaikan serta menyalahi hukum syarak. Contohnya, ramai orang yang berhibur dengan cara berjudi, minum arak, berdisko berdangdut, menagih dadah & pil khayal, melanggan pelacur dan pelbagai lagi cara yang lagho dan maksiat. Bukan tidak ada hiburan yang baik-baik seperti beriadah, bersukan, melancong, jalan-jalan cari makan atau pelbagai cara lagilah. Yang penting jangan berhibur dengan cara yang sengaja cari pasal atau yang cari masalah.

* Kita asyik berhasad dengki terhadap kejayaan dan kesenangan orang lain. Seandainya kelebihan orang lain itu adalah hasil titik peluh dan penat lelahnya sendiri, apa perlunya kita berperasaan dengki dan khianat terhadapnya. Lainlah segala-galanya yang dikecapinya itu hasil dari kerja-kerja yang kotor. Adanya orang yang senang dan berharta, kita juga yang boleh menumpang tui. Mintalah derma itu dan ini banyak-banyak darinya. Kalau bukan diminta secara terus sekalipun, dia tentu sekali akan membayar zakat dan cukai pendapatan (bersangka baik). Semua orang akan merasa akhirnya. Apa nak dengki-dengki.

* Bila nak tidur kita masih beralih ke kiri, kanan, atas dan bawah disebabkan resah gelisah hingga susah tidur memikirkan pelbagai masalah dan dilema dalam diri. Ada yang perniagaan di ambang bahaya, ada yang putus kasih, ada yang berkonflik keluarga, ada yang bermusuh-musuhan serta banyak lagilah yang konflik-konflik yang hadir dalam diri. Jika diikut-ikutkan sangat boleh mengakibatkan seseorang itu sakit mental. Maka itu, belajarlah menangani segala macam masalah secara positif.

Begitulah adanya. Bukan senang sebenarnya untuk menafsirkan istilah merdeka ini. Namun, kita masih beruntung kerana negara kita bebas merdeka dari penjajahan secara fizikal oleh kuasa-kuasa asing. Dari segi anasir-anasir senyap yang cuba menjajah seperti dakyah Yahudi, Kristian, Freemason, Illuminati dan sebagainya, hanya diri kita sendiri yang dapat mengubahnya. Benda-benda penjajahan secara halus sedemikian rupa sangatlah mudah untuk kita kekangi secara dalam diri berbanding dengan terpaksa mengangkat senjata untuk mengecapi kemerdekaan sepertimana negara-negara lain yang sedang bergolak ketika ini. Semoga Allah s.w.t mengubah nasib negara-negara Islam yang masih dan sedang tertindas di merata pelusuk dunia ketika ini, Amin ya Rabbal Alamin. Sesungguhnya, harga sebuah kemerdekaan sesuatu negara itu sangatlah mahal. Akhir kata, Selamat Hari Raya, Selamat Hari Merdeka dan Selamat Hari Malaysia.

Mozar : Merdeka yang sebenar-benar merdeka ialah bila kita telah menjejakkan kaki ke alam syurga nanti. Buatlah apa sahaja yang anda suka dan inginkan. Jangan kacau bini orang, buat huru hara, merompak dan menyamun sudah. Rasanya confirm tak akan ada pun sifat-sifat busuk macam tu kat syurga nanti, sebab kita semua akan jadi baik budi pekerti, penuh sopan dan santun serta kasih mengasihi. Wallahua'alam. Semoga semua dari kita akan bertemu jua di sana nanti akhirnya. Amin.

Iklan Merdeka Petronas yang sangat nostalgik serta menyentuh perasaan dan ego seorang manusia.

No comments:

Post a Comment

Pecah kaca pecah cermin, lepas baca harap komen...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...