Friday, December 21, 2012

Oh! Melampau

Tidak semena-mena rasa macam cool pula bila mendengar ungkapan "Oh! Melampau" ini. Ini gara-gara menonton filem Istanbul Aku Datang beberapa minggu yang lalu. Terdapat adegan di mana hero-heronya, Beto dan Tomok bergomol dek kerana Lisa Surihani. Dalam adegan tersebut, Beto telah ditolak-tolak dan dicabar oleh Tomok sampailah ke satu tahap Beto tidak dapat lagi mengawal perasaan lalu membelasah Tomok. Yang dah tengok tahulah adegan ni. Disebabkan hilang sabar, Beto telah menyebut Oh! Melampau. Macam kelakar aje bunyinya. Mungkin boleh jadi ungkapan 'trending' kot tak lama lagi.

OKlah, bukan saya nak jadi pengulas filem pula. Itu kerja Ku Seman Ku Hussein suatu masa dahulu. Cuma saya ingin applikasikan ungkapan Oh! Melampau ini dalam kehidupan seharian kita. Senarionya tentulah apabila kita tidak dapat lagi menahan sabar di atas sesuatu perkara setelah diasak dan diasak dengan sesuatu yang menyakitkan jiwa raga. Siapa yang dapat bersabar sepanjang masa dan sepanjang hidup, tak tahulah, memang dia setaraf malaikat. Bagi kita yang kadang-kadang bertaraf wali dan kadang-kadang bertaraf syaitonnn ni eloklah kita intai-intai beberapa perkara yang mungkin kita semua pernah lalui yang membuatkan kita juga akan tersebut, Oh! Melampau.

* Celik aje mata di pagi hari dah dengar hiruk pikuk, hingar bingar di luar rumah. Bunyi anjing, bunyi jiran sebelah berleter, bunyi lesung batu, bunyi budak meraung, bunyi hon sana-sini, bunyi enjin motor dan enjin kereta, bunyi pintu pagar dikunci, ditutup dan macam-macam lagilah. Nak buat macamana, dah duduk flat atau rumah teres, terpaksalah tanggung segala bunyi-bunyian sebegini. Cuma yang boleh sampai tahap Oh! Melampau bila bunyi enjin-enjin buruk yang di warm-up sampai lebih setengah jam, kemudian di press-press lak minyaknya. Wow! Memang melampau! Dapat kot makian sedas-dua bagi pelaku-pelaku tersebut.

* Tinggal rapat-rapat dengan orang lain ni satu lagi yang tak tahan ialah bila mendengar dentum-dentam muzik dari rumah jiran-jiran. Itu masih boleh tahan lagi, belum sampai tahap didih. Apabila saja tuan rumah yang pasang lagu kuat-kuat tadi dah mula pula berkaraoke dengan suara kataknya, cukup dengan vibrato baek punya, apa lagi, Oh! Ni memang melampau. Nak kena buang taman, kampung atau daerah juga jiran-jiran tu tadi.

* Bila pasang aje TV masa-masa baru balik kerja tak ada lain akan tersiarlah drama-drama Melayu, Tamil atau Kantonis. Malas-malas nak layan sangat kita pun pergi buat kerja lain tanpa menutup TV. Alih-alih asal ditinggalkan aje TV, tak lain keluarlah Sinetron. Bila tinggal aje TV, Sinetron. Bila Sinetron je, TV ditinggalkan. Siapa tak tahu apa itu Sinetron, silalah tanya penggemar Bawang Putih Bawang Merah, Nada Cinta, atau yang terbaru gamaknya Cinta Bersemi Di Putih Abu-Abu. Dah melampau betul saluran-saluran TV sekarang ni tak kira saluran mana pun. Dah macam tak ada cerita lain nak disogokkan. Bagai melanggan Indopek lak kayaknya.

* Asal dengar aje ada naik gaji ke, dapat bonus ke di sektor awam mulalah peniaga-peniaga menaikkan harga barang-barang keperluan. Dah macam durian runtuh pula bagi mereka. Banyak le alasan-alasan palsu nak menaikkan harga barang. Gula naik 1 sen, air minuman naik 20-30 sen. Untungnya berlipat kali ganda. Bila barang-barang bukan keperluan asas seperti teh, Milo dan susu pun turut naik juga kita tak berapa nak selidik sangat. Yang kita nampak gula, padahal bukan banyak sangat naiknya sedangkan barangan tersebut tadi naik berlipat kali ganda. Tak ramai yang sedar sebab beli pun tak begitu kerap. Akan tetapi, satu barang yang saya suka kalau naik harga ialah rokok. Padan muka penghisap rokok tegar. Pada mereka, "Oh! melampau." Bagi saya pula, "Cukup-cukuplah tu wahai sang pelampau!". Agama kita pun tak berapa nak berkenan dengan perokok-perokok ni, cuma fatwanya aje yang masih kelabu, kelam dan berkabut sepertimana seekor semut hitam di atas batu hitam dan berspek hitam.

* Asyik tengok perkara melampau di tahap nasional aje, elok juga kita lihat keterlampauan di tahap global pula. Tak lain, perkara yang menyakitkan hati umat-umat dunia yang bertamaddun dan berperikemanusiaan ialah perihal kekejaman puak Zionis Israel terhadap warga Palestin. Perbuatan mereka memang terlampau-lampau. Kalau boleh dijotos-jotos, dilempang-lempang atau dipijak-pijak mereka itu tak apa juga. Ni tidak, semua kuasa-kuasa besar dunia kecut perut dan bersekongkol dengan Zionis. Wayang semata-mata! Geram betul. Oh! Sungguh melampaui batas. Tunggulah balasan yang pedih dari Allah s.w.t, wahai Zionis laknatullah.

Akhir sekali, walau kita geram bagaimana sekalipun, hendaklah kita berfikir sebelum bertindak. Jika tak dapat berbuat apa-apa, pasrah dan berdoa semoga kes selesai dengan baik. Jika mampu bersuara, suarakan baik-baik, tanpa pertikaman lidah atau pertumpahan darah. Jika mampu naik tangan atau kaki, lakukan berpada-pada, supaya tidak mengundang susah di kemudian hari. Jika mampu mengangkat senjata seperti nak berperang dengan Zionis, lakukannya dengan niat ikhlas kerana Allah dan juga Islam. Jika langsung 'tiada yang di atas', sebut sahajalah dalam hati, Oh! Melampau sambil menutup mata dan telinga.

Mozar : Oh! Melampau sungguh semut-semut di rumahku. Dah dibubuh perangkap air di sekeliling bekas minuman dan diletakkan cuma renggang sedikit sahaja dari tepi bekas perangkap air, depa boleh buat jambatan sesama sendiri pula demi nak menyeberang juga ke bekas jag minuman. Makan buih sabun la jawabnya kesemua semut-semut tu tadi. Namun, ku tetap respek dengan kesepakatan dan semangat berpasukan semut-semut tersebut.

 
Lebih kurang beginilah asal usul kejadian tragis yang telah menimpa semut-semut di rumahku itu tadi.

 

No comments:

Post a Comment

Pecah kaca pecah cermin, lepas baca harap komen...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...