Tuesday, December 27, 2011

Facebook Kian Suram?

Siapa ada Facebook sila angkat tangan (sambil pusing-pusingkan tangan macam Usop Wilcha). Siapa yang tak ada Facebook(FB) pula sila angkat kaki (bergerak meninggalkan blog ini). Yang ada Facebook tu terkembang-kembang hidung menahan rasa bangga (Itu dulu.., semasa semua orang sedang kemaruk berFB). Sekarang, bila ditanya ada FB ke tak, jawapannya, "dah lama tak bukak, malas dah nak layan". Apa sudah jadi? Adakah FB semakin suram dan kelam di hati-hati pengikut-pengikutnya?

Biasanya orang yang baru membuka akaun FB akan begitu teruja untuk mengupdate status, melontarkan komen di sana-sini dan juga cilok mencilok. Contohnya, orang yang gila FB akan mengupdate apa sahaja sejak dari bangun tidur sampailah mata terlelap. Ada pelbagai update yang berbunyi contohnya, 'baru bangun tido', 'bekfast bla bla bla', 'jumpa lipas dlm kabinet', 'lunch di bla bla bla', 'boring', 'sedih', 'tension', 'teruja' dan pelbagai lagi sampailah last sekali 'gud nite uols'. Itu jam barulah tamat diari harian seorang facebooker tegar.

Menurut satu portal, rakyat Malaysia tidak kurang hebatnya dalam berjaringan sosial ini. Di sini saya petik sedikit ketaksuban orang-orang Malaysia dalam laman jaringan sosial ini menurut satu laman web yang beralamat http://malaysianbroadband.info.

The heaviest users of social networking are in Malaysia (9 hours per week), Russia (8.1 hours per week) and Turkey (7.7 hours per week).
When it comes to who has more friends, online consumers in Malaysia top the list with an average of 233 friends in their social network, closely followed by Brazilians with 231. The least social are the Japanese with just 29 friends and Tanzanians have, on average, 38 in their circle of friends.
Surprisingly, noted that China currently has the world’s biggest online population at 420 million but China consumers only have an average of 68 friends in their networks despite being heavy users of social networking sites, indicating a culture that embraces fewer but closer friendships.


Saya ada beberapa kawan FB yang kerjanya asyik mengupdate status FB pantang bergerak (menguit) sikit. Kalau yang penting-penting tak apalah, takde hal punya. Sampaikan setiap perkara yang terlintas di jiwa raga atau apa sahaja benda yang melintas di depan mata nak diupdate, rimas juga 'gua' baca. Jalan selamat tanpa menyinggung mana-mana pihak dan tidak merbahaya kepada bot-bot kecil ialah dengan senyap-senyap setkan option yang membenarkan 'only important update' sahaja yang akan bolos di tingkap FB saya. huhuhu. Dengan itu tingkap FB saya bersih dari update-update yang menyeramkan bulu tengkuk dan meloyakan tekak (maaf ye kiranya kawan-kawan yang makan durian terasa sendawa duriannya ada membaca entri ini).

Orang yang baru buka akaun FB juga akan cenderung mencari kawan-kawan seramai yang mungkin. Habis semua yang dikenali akan direquest menjadi kawan. Lagi ramai lagi glamour. Sampaikan kawan-kawan yang 'bau-bau bacang' pun di add semuanya. Akan tetapi, bila dah ada kawan seramai mungkin, tak pandai la pula nak jaga hubungan baik dengan kawan-kawan tu. Andai ada kawannya yang ikhlas meminta pendapat setulus hati, tak mahu pula menyalurkan buah fikiran. Bila kawan update berita sedih atau kematian, tak mahu pula mengucapkan takziah. Bila kawan-kawan berjaya dan gembira, tak mahu pula mengucapkan tahniah atau memberi perangsang. Last sekali, bila ada reminder kawan-kawan punya birthday, tak pula mahu mengucapkan selamat harijadi. Kawan apa benda namanya kalau begitu. Ada kawan-kawan diabaikan begitu sahaja. Masa nak add tak tengok-tengok orang, habis semua yang melintas dikautnya.

Dalam FB saya sendiri saya dah bagi amaran bertulis yang berbunyi 'Welcoming only true friends but not 'salesfriends' or mere 'friend collectors' to my window'. Biar kawan-kawan yang betul-betul ikhlas nak berkawan sahaja yang akan di add. Biar tak ramai kawan tapi semua kawan-kawan yang dipilih berkualiti dan terbaik dari ladang. Saya memilih untuk mengamalkan sifat seperti rakyat negeri China seperti petikan di atas tadi, 'a culture that embraces fewer but closer friendships'. Namun, kadang-kadang terlepas juga kawan-kawan yang tak seperti yang diharapkan yang termasuk kategori 'pengumpul kawan' seperti hobi mengumpul setem. Sikit lagi nak kena tapis semula dan unfriend kawan-kawan yang tak ada komitmen sebagai kawan. Paling tak boleh belah ialah ter add kawan-kawan yang asyik mengiklankan barangan atau perkhidmatan. Tak habis-habis nak promote barang jualan, pusing kot mana pun pasti ayat-ayat promosi tu terkeluar dalam komen-komen atau status-statusnya. Bagi kawan-kawan yang sedemikian rupa minta maaflah, kerana anda telahpun disingkirkan dari circle of friends saya kerana, 'juri telah bersuara'.

Berbalik kepada tajuk entri kali ini yang  mana FB semakin suram, apa pendapat anda? Ada benar, ada tidak benarnya, bergantung kepada akaun dan jaringan kawan-kawan masing-masing. Bagi jaringan kawan-kawan dalam akaun saya sendiri saya dapat melihat dengan jelas trend kemeruduman atau kehilangan keghairahan kawan-kawan untuk samada mengupdate status ataupun memberikan komen-komen membina atau sekadar menyampuk-nyampuk kosong. Ada kawan-kawan yang mengaku tidak membuka FB berbulan-bulan lamanya atas pelbagai alasan. Tidak kurang juga ramai pengikut-pengikut FB yang telah mula meninggalkan ladang, haiwan ternakan ataupun cafe setelah rasa bosan menguasai diri (meninggalkan games seperti Farmville, Cityville, Smallville? dan lain-lain). Satu lagi perkara yang diperhatikan kini, nak dapat 1 Notification pun dah susah. Hampir-hampir tiada aktiviti kawan-kawan yang berkait dengan kita. Kalau dulu, tinggal sahaja FB dalam seminggu, penuh Friend Requests, Messages ataupun Notifications.

Biasa terjadi juga, anak-anak dah besar panjang tapi gambar-gambar mereka dalam FB masih comel dan mungil, kes lama tak update gambar-gambar. Kawan-kawan yang dulunya meriah mengomen di sana-sini, sekarang telah lama menyepikan diri. Kalau dulu, pengalaman saya sendiri, nak mencelah komen sana-sini pun rasa macam malu-malu dan teragak-agak memikirkan ramai kawan-kawan yang akan turut sama membaca. Sekarang ni lantaklah nak tulis apapun sebab tak ramai yang akan terbaca sebab ramai yang tak akan buka FB berminggu-minggu lamanya. Aktiviti-aktiviti tu pun akan hilang sebagai older posts, kecuali jika ianya dibaca melalui profile kita.

Sebagai mengatasi kes suram menyuram ini dan juga sebagai seorang yang masih aktif berFB, saya akan melanggan atau 'Like' pelbagai page seperti akhbar atau portal-portal yang setiap masa dan ketika akan ada update terbaharu. Kalau nak diharapkan aktiviti kawan-kawan alamatnya terdengar bunyi cengkerik ajelah akaun FB saya. Kawan-kawan yang dulunya ghairah dan teruja kini telah layu dan menghilang. Kadang-kadang bila saya add kawan-kawan lama yang baru dijumpai, berkurun menunggu respon dari mereka. Mesti ini kes yang buka FB kadang-kadang atau jarang-jarang.

Kes FB suram ini juga bukan hanya terjadi pada orang-orang dewasa sahaja. Anak-anak buah saya yang masih muda remaja pun rata-rata dah jarang buka. Sesetengah orang tu pula buka akaun FB pun sebab tak mahu di'kunun'kan dek orang, atau sekadar mengikut trend semasa. Asal ada sahaja, jika tiada dikatakan kuno pula. Maka diletaknyalah gambar profilenya default bentuk muka yang putih biru tu sebab segan rupa dah tak secomel dulu lagi.

Entah sampai bilalah hayat FB ini akan berakhir. Adakah ia akan menerima nasib yang sama seperti contohnya, MySpace, Friendster dan berbagai lagi laman sosial yang tidak kita endahkan. Agak malang sebenarnya bagi sesiapa yang baru sahaja ingin berjinak-jinak menceburi dunia FB ini di kala ramai orang yang telah mula jelak dan bosan dengannya. Tentu sahaja mereka akan mendapat nonperforming friends (yang hanya tinggal gambar dan nama). Peninglah kepala Mark Zuckerberg selepas ini hendak mencipta keseronokan baru di dalam FB. Elok juga ini terjadi kerana sedikit masa dahulu, FB dikatakan salah satu dakyah Zionis untuk menyesatkan umat manusia. Sekarang nampaknya misi tersebut tidak ke mana, malah diburukkan pula (bagi pihak Zionis) dengan munculnya page-page yang berunsur keIslaman yang kian bercambah-cambah pengikutnya.

Ke mana semua orang ni hah? Dah beralih ke Google+ ataupun dR Book (konon-konon kepunyaan dR Rozmey) ke? Rasanya tidak. Orang dah letih dan penat melayan dunia maya yang bukan realiti ini. Nafsu manusia ingin mendapat lebih dan lebih lagi keseronokan dan kenikmatan. Entah apa pula keseronokan baru yang akan diciptakan di masa akan datang. 10 tahun dahulu, tidak pernah pun terfikir benda semacam FB ini akan muncul. Dalam setiap zaman, hiburan bagi umat manusia ini sentiasa berevolusi. Ada hiburan-hiburan yang masih kekal, dan tidak kurang juga yang telah menjadi lipatan sejarah.

Akhir sekali, satu-satunya perkara yang positif dapat dilihat dari FB ini ialah sifat kawan-kawan sekolah yang dahulunya macam kacang hantu kini lebih cenderung ke arah nilai-nilai murni dan lebih condong ke arah keIslaman. Manusia berubah mengikut masa. Masa bisa merawat segala-galanya.

Mozar : Ada baiknya juga Facebook kini kian suram kerana tak lama lagi orang akan beralih semula melayari laman-laman blog yang mana popularitinya agak terjejas sejak Facebook meletup-letup. Kalau mengomen di blog-blog, boleh lempar batu sembunyi tangan, sebab boleh jadi si 'anon', tak gitu?

Lagu 'Cinta Muka Buku' nyanyian Najwa Latiff. 20 tahun lagi ia boleh digelar 'Cinta Muka Kitab' ataupun 'Cinta Muka Buku Sejarah'. Masa tu nanti kita akan tersengih-sengih akan ke'kuno'an Facebook sepertimana kita menggelakkan handphone(armphone?) dulu kala. Tak tahulah kalau Facebook ni boleh bertahan sampai Kiamat pula. Hakikatnya, tiada apa yang kekal di dunia ini.

No comments:

Post a Comment

Pecah kaca pecah cermin, lepas baca harap komen...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...