Friday, August 10, 2012

Ramadhan : Masa-Masa Kemuncak Telah Tiba!

Dalam satu hadis, Rasulullah s.a.w pernah bersabda yang bermaksud: “Sesiapa yang bergembira dengan kedatangan Ramadhan, Allah akan mengharamkan tubuhnya daripada disentuh api neraka.”

Sudah 21 Ramadhan kita lalui sehingga ke hari ini. Bergembirakah kita dengan kehadiran Ramadhan kali ini serta Ramadhan-Ramadhan yang sebelumnya? Siapa yang belum gembira tu rasanya belum terlambat lagi untuk berasa gembira. Bukan calang-calang ganjaran yang dijanjikan Allah s.w.t sempena Ramadhan ini, lebih bernilai dari segala apa yang ada di langit dan di bumi ini. Siapa yang tak rasa gembira tu tak dapeklah den nak nolong kecuali diri anda sendiri. Siapa yang gembira Pandelela Rinong menang pingat gangsa Olimpik awal pagi tadi, OKlah sikit-sikit, tapi mestilah tidak sehebat gembiranya terhadap kedatangan Ramadhan.

Nampaknya sekali lagi kita sedang berada di fasa 10 hari terakhir Ramadhan seperti tahun-tahun yang lepas. Inilah fasa kemuncak di mana terdapatnya Lailatul Qadar yang mana ganjaran pahalanya adalah seperti kita beribadat selama 1000 bulan atau lebih kurang 83 tahun lamanya. Berapa ramailah sangat yang mampu sampai ke usia keemasan begini selain nenek Wok dan beberapa orang di dunia ini yang masih boleh dikira dengan jari (walaupun bukan seorang punya jari).

Jika setiap tahun anda mendapat ganjaran umpama 1000 bulan ini, berapa ribu bulankah yang anda akan dapat, kiralah sendiri sebelum anda bertemu Ramadhan yang seterusnya. Jika umur anda 40 tahun contohnya, dah ada dalam 25,000 bulan, tolak umur akil baligh. 1000 bulan tahun depan belum confirm lagi tau, kot-kot tak bertemu lagi Ramadhan. Dahsyat sungguh ganjaran ini. Kalau anda tidak teruja langsung dengan janji Allah ini, maknanya iman dan taqwa anda sedang sakit tenat. Ganjaran depan mata kita bermatian-matian nak cuba dapatkan, walaupun sekecil satu scoop asikrim, ooppss!

Oleh yang demikian, selagi ada kudrat, selagi ada kemudahan, keamanan, kelapangan dan selagi masih ada matahari, bulan dan bintang, beramallah kita sebanyak-banyaknya. Jangan sampai kita miskin di akhirat nanti dek kerana kurang amal atau dek terlalu banyak 'deduction' sebab terlalu banyak buat dosa pada orang lain. Sekurang-kurangnya bila kita banyak pahala, dapatlah kita 'cover' bayar hutang bagi pahala kat orang lain yang kita umpat keji atau kita khianati semasa Hari Pengadilan nanti. Wallahua'lam.

Sekurang-kurang amalan tetapi sangat meriah untuk dikerjakan di bulan Ramadhan ini ialah dengan menunaikan solat Tarawih. Kalau tak mampu berTarawih, perbanyakkan zikir atau bertilawah Al-Quran. Amalan-amalan yang wajib jangan sesekali pula ditinggalkan, jangan hanya mengejar Tarawih sedangkan solat-solat fardhu tercicir. Pahala amalan sunat akan berganda seperti amalan fardhu manakala yang fardhu pula akan digandakan sebanyak 10 kali. Hanya di Ramadhan! Tawaran hebat ini akan terbatal dalam lebih kurang 8 hari sahaja lagi. Cepat! Cepat! Kita rebut sebelum terlambat sepertimana terlambat nak dapatkan aiskrim free apabila jam telah menunjukkan pukul 10 malam.

Sekian sahaja buat kali ini. Kalau tiada aral dan masih ada idea untuk entri Ramadhan, InsyaAllah kita bertemu lagi di minggu hadapan sebagai minggu terakhir Ramadhan. Sedih tak Ramadhan dah nak habis? Tolong tanya kat iman anda sekejap. Kalau ada yang rasa sebak tu baguslah. Kalau ada yang menitis air mata tu, syabas! Kalau ada yang meraung-raung tu, anda memang terbaekkk!

Mozar : Kalau musim Piala Dunia atau Euro ramai orang yang sanggup bersengkang mata dan mengekang nafsu seks untuk menonton bola. 10 malam terakhir Ramadhan ini harap-harapnya orang-orang yang sama ini sanggup pula berbuat perkara yang sama juga untuk beramal ibadat di malam-malam hari.


No comments:

Post a Comment

Pecah kaca pecah cermin, lepas baca harap komen...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...