Thursday, December 2, 2010

"That's It !"

"Opocot mak kau meletup!" (mungkin sekali reaksi terkejut beruk anda bila seseorang menghentam meja dengan kuat di depan anda). Tau pun terkejut. Entri ini ialah pasal seorang yang tiba-tiba naik angin dan menepuk meja dengan kuat sambil berkata "that's it!". Biasanya orang yang jadi begini bila dia dah tak tahan lagi menanggung kemarahan yang meluap-luap yang dipendam sekian lama. Jangan main-main kalau orang yang tak biasa speaking London tiba-tiba aje speaking. Itu tandanya dia dah marah tahap gaban hinggakan meletus bak Gunung Merapi. Kadang-kadang ada juga orang menyebutnya "this is it!". Kedua-duanya membawa maksud yang sama.

Kawan saya pernah mengalami pengalaman di mana seorang kawannya yang sedang marah giler tiba-tiba berkata "Who do you think do you are?" Secara grammarnya ayat ini memang le salah sebab tak semena-mena boleh tambah 'do' sebelum 'you' tu. Marah punya pasal dia tak ingat dah betul ke salah grammar dia. Ada dia kesah? Janji lepas segala perasaan yang terbuku di hatinya. Akibatnya, orang yang asalnya terkejut badak rasa nak tergelak pun ada. Bagi orang yang memang biasa speaking tu kita tak le terkejut sangat kalau dia tiba-tiba mengungkapkan "that's it" ni. Cuma terkedu sikit je la. Kadang-kadang kalau perempuan yang sebut, ala-ala manja aje, tandanya "I dah tak tahan lagi, I bosan!!"

Bagi yang kabur makna sebenarnya, "that's it" ialah "cukup-cukuplah" ataupun "cukup sampai di sini saja". Tapi, ayat ini sebenarnya bukan untuk ungkapan marah aje. Kalau ia disebut baik-baik secara lemah lembut ia boleh membawa maksud "benda ni berakhir di sini sahaja" ataupun "nah! dah siap pun". Jangan le pula bila ada seseorang cakap "that's it", anda ingat orang tu sedang marah. Kecualilah kalau dia hentam meja selagi mahu. Time tu cepat-cepat le angkat kaki. Moral of the story, kalau seseorang tu nampak baik dan innocent jangan le galak sangat nak membulinya dengan bermacam-macam cara. Dia pun ada perasaan juga. Cuma tak tunjuk je. Takut-takut keluar ungkapan dalam bahasa omputih yang lebih dahsyat lagi daripada itu. Kesian dia. Dengan sekali lafaz aje sifat innocent dan humblenya selama ini tiba-tiba buat orang pandang serong pada dia. Kalau itu buat orang jadi takut dan respek kat dia, taubat tak buat lagi, bagus le juga. Jadi, jagalah hati kawan-kawan di sekeliling anda kerana tanpa mereka, anda pun bukan kawan kepada sesiapa, tetapi hanyalah umpama seekor kera yang sumbang.

Mozar : Kalau seseorang tu tiba-tiba berceloteh "that's the way, ahak ahak, I like it, ahak ahak" sambil sebelah tangan bercekak pinggang dan sebelah lagi tunjuk langit maknanya dia terkena demam disko pop 70-an.

No comments:

Post a Comment

Pecah kaca pecah cermin, lepas baca harap komen...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...